Esti trist?

I’m feeling blue…Este o expresie cunoscută din cântece, filme. Poate fi melancolie, lipsă de chef, o scădere a tonusului…Eşti trist şi aştepţi să treacă şi ziua asta. Motivul…nici tu nu-l mai ştii. Ceva te-a deranjat…sau aşa te-ai trezit de dimineaţă şi nimic nu ţi-a schimbat dispoziţia. Sau poate plouă afară, şi într-o zi ca asta numai trist poţi fi. Te gândeşti că ai greşit opţinea? Poate tristeţea ta e mai adâncă, are un motiv întemeiat, iar eu vorbesc de melancolie şi ploaie? Tristeţea poate să însoţească alte emoţii, sau poate să însemne orice. Poţi fi puţin trist şi când eşti bucuros. Poţi fi trist după ce ai trecut printr-un eveniment important, un succes, un examen luat. Sau poate fi oboseala sau plictisul.

Nu ştiu unde te regăseşti în această listă. Dar sfatul meu este să profiţi de această dispoziţie, pentru că te va ajuta să devii puţin mai profund decât eşti de obicei şi să-ţi pui nişte întrebări mai serioase despre viaţa ta. Este nevoie şi de astfel de momente în viaţa ta. Poate te-a luat valul şi nu ştii în ce direcţie mergi. E momentul să-ţi evaluezi viaţa: principiile după care trăieşti, prietenii pe care îi ai, atitudinea în faţa dificultăţilor, ce fel de om eşti…sau ai devenit. Poate este nevoie de nişte schimbări în viaţa ta. Biblia vorbeşte despre un tip de tristeţe cu efecte dintre cele mai pozitive: tristeţea care duce la pocăinţă. Ştiu că nu-ţi place cuvântul, dar el înseamnă un lucru foarte simplu: îţi evaluezi viaţa, vezi ce nu-ţi place şi începi să faci schimbări. Şi ca să mergi la sigur, Îl întrebi pe Dumnezeu. El ştie cel mai bine de ce schimbări este nevoie în viaţa ta. De fapt, Biblia este destul de exclusivistă. Acesta este singurul motiv pentru care tristeţea este acceptată. Şi dacă stai să te gândeşti bine, are dreptate. Păcatul este ceea ce îţi afectează sufletul, prin urmare e cea mai serioasă problemă, şi rezolvarea ei depinde de atitudinea ta: să-l recunoşti, să-l mărturiseşti şi să renunţi la el. Pentru orice alt motiv de tristeţe, apelează la Dumnezeu. El are grijă de copiii Lui.

Dacă tristeţea ta nu are o cauză spirituală, dacă este pur şi simplu o dispoziţie, atunci îţi dau un sfat practic. Nu o băga în seamă. Poartă-te ca şi cum nu ai fi trist. Fă ce ai de făcut, du-te unde trebuie să te duci, rezolvă toate problemele pe care le ai de rezolvat, îndură-ţi tristeţea cu stoicism şi nu o lăsa să te copleşească sau să evolueze într-o adevărată depresie. Cu siguranţă, mâine va fi mai bine.

Top